Ομάδα υποστήριξης για γονείς πασχόντων από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Νέα

 

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) συνιστούν χρόνιες και σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις, που εκδηλώνονται συνήθως για πρώτη φορά στην εφηβεία ή τη νεαρή ενήλικη ζωή, όταν δηλαδή τα άτομα βρίσκονται ακόμα σε άμεση συσχέτιση με τις πατρικές τους οικογένειες, οι οποίες κατά συνέπεια εμπλέκονται ενεργά στο πρόβλημα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής βιώνουν τη λήψη της τροφής -μια κατά τα άλλα βασική και καθημερινή ανθρώπινη ανάγκη και απόλαυση- ως κάτι δυνητικά «κακό» και «απειλητικό». Γι’ αυτό προσπαθούν να την ελέγξουν με όλους τους δυνατούς και ακραίους τρόπους, πλήττοντας έτσι την ίδια τη σωματική τους υγεία. Η διαταραχή όσο εγκαθίσταται τόσο βαθαίνει και παγιδεύει τον πάσχοντα σε μια ζωή περιορισμένη, φοβισμένη, μοναχική και μελαγχολική. 

Η έντονη ανησυχία των γονέων για την υγεία του παιδιού τους, σε συνδυασμό με τη δυσκολία τους να κατανοήσουν την ψυχολογική διάσταση των συμπτωμάτων, διαμορφώνουν συνθήκες διαρκούς κρίσης στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον.  Συμπεριφορές ακραίου παρεμβατικού ελέγχου εφαρμόζονται συχνά από τους γονείς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι γονείς αδυνατούν πλήρως να οριοθετήσουν τις παθολογικές και παράλογες απαιτήσεις του παιδιού τους σχετικά με το φαγητό. Και με τις δυο εκ διαμέτρου αντίθετες αυτές στάσεις, δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.  Ο φόβος, η ματαίωση και η απελπισία που ακολουθούν, μεταλλάσσονται σε θυμό και επικριτικότητα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και την κλινική εμπειρία, οι ομάδες ψυχο-εκπαίδευσης και υποστήριξης γονέων πασχόντων από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν μια χρήσιμη θεραπευτική παρέμβαση, συμπληρωματική της βασικής θεραπείας του πάσχοντα, καθώς προσφέρουν ένα πλαίσιο επεξεργασίας των προαναφερθέντων δυσχερειών. Η συμμετοχή σε μια ομάδα παρέχει τη δυνατότητα στους γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, κάτι που λειτουργεί από την αρχή ανακουφιστικά, ενώ στην πορεία, με το μοίρασμα των εμπειριών τους, τα μέλη της ομάδας καταφέρνουν σταδιακά να κατακτήσουν έναν τρόπο ενεργητικότερης και ουσιαστικότερης ακρόασης και κατανόησης των δυσκολιών που βιώνουν.

Στη βάση των παραπάνω δεδομένων, η Α.Μ.Κ.Ε «Με Νέα Διάθεση» διοργανώνει ομάδα υποστήριξης γονέων , προσφέροντας δωρεάν έναν κύκλο 8 συναντήσεων.

Οι συναντήσεις θα είναι δομημένες με θεματικές, που θα κινούνται στους εξής άξονες :

 
 

 

Ημερομηνίες συναντήσεων   : Παρασκευή 09, 16, 23, 30 Μαΐου

                                                   &  Παρασκευή 06, 13, 20, 27 Ιουνίου

                Ώρα                              :  15.15μμ- 17.15μμ

          Διεύθυνση                        :  Πανεπιστημίου 69, Αθήνα , 8ος όροφος

                                                        (στάση μετρό Ομόνοια)

Ευχαριστούμε θερμά τον ΚοιΣΠΕ «Αθηνά Ελπίς» και το ΕΓΥΑ, που θα μας φιλοξενήσουν αφιλοκερδώς στα γραφεία τους

 Πληροφορίες & Συμμετοχές   : στο 6970622595 και στο info@dia-thesi.gr

Εκτύπωση