• info@dia-thesi.gr

Οι Διαταραχες Προσληψης Τροφης

Μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τις Διαταραχές Προσληψης Τροφής και οι απαντήσεις τους από την επιστημονική ομάδα της ΔιάΘεσης

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Ποια είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά των διαταραχών πρόσληψης τροφής;

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την ψυχογενή ανορεξία, την ψυχογενή βουλιμία και τη διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας. Πέρα από τα επιμέρους συμπτώματα που χαρακτηρίζουν ειδικότερα κάθε μία από αυτές τις διαταραχές, κοινός πυρήνας και των τριών είναι η έντονη δυσφορία και η διαταραγμένη σχέση του πάσχοντα με την εικόνα του σώματος του, όπως αυτή εκτιμάται σε συνάρτηση με το σωματικό του βάρος.

Έτσι, μια βασική και καθημερινή ανθρώπινη ανάγκη και απόλαυση, η λήψη της τροφής, βιώνεται από τους ασθενείς με ΔΠΤ ως κάτι δυνητικά «κακό» και «απειλητικό» για την εικόνα τους, και για τον λόγο αυτόν, προσπαθούν να ελέγξουν την πρόσληψη της τροφής με όλους τους δυνατούς και ακραίους τρόπους (αφαγία, καθαρτικές συμπεριφορές, εξαντλητική γυμναστική κτλ), πλήττοντας έτσι την ίδια τη σωματική τους υγεία. 

Η ψυχογενής ανορεξία

Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ψυχογενούς ανορεξίας;

Είναι χαρακτηριστικό πως, παρ’ ότι ο όρος «ψυχογενής ανορεξία» εμπεριέχει την λέξη ανορεξία, οι πάσχοντες από ψυχογενή ανορεξία δεν εμφανίζουν απώλεια όρεξης, αλλά εκούσιο περιορισμό της πρόσληψης τροφής, προκειμένου να χάσουν βάρος. Ο βασικός λόγος για αυτήν τη στάση τους απέναντι στην τροφή είναι η δυσφορία που νιώθουν για το σώμα τους, την οποία πολύ συχνά εκφράζουν και στο περιβάλλον τους με διάφορους, ευθείς ή πιο πλάγιους, τρόπους.

Προκειμένου να επιτύχουν την απώλεια του βάρους, οι πάσχοντες από ψυχογενή ανορεξία καταφεύγουν, πέρα από τον σημαντικό περιορισμό της τροφής, και σε άλλες μεθόδους, όπως η εξαντλητική γυμναστική ή οι διάφορες καθαρτικές συμπεριφορές (λήψη καθαρτικών και διουρητικών σκευασμάτων, ή πρόκληση εμετών).

Ένα από τα πιο βασανιστικά συμπτώματα που αναφέρουν οι πάσχοντες είναι το γεγονός πως η σκέψη του φαγητού και της απώλειας του βάρους κυριαρχεί τόσο πολύ στο μυαλό τους, που δεν αφήνει χώρο για τίποτα άλλο.

Τέλος, καθώς η ψυχογενής ανορεξία συνοδεύεται συχνά από καταθλιπτικά και αγχώδη συμπτώματα, οι πάσχοντες μπορεί να αναφέρουν πεσμένη διάθεση, να παραμένουν κοινωνικά απομονωμένοι ή να εμφανίζουν διάφορες ιεροτελεστίες (που συνήθως αφορούν στο φαγητό, αλλά όχι μόνο σε αυτό).

Η ψυχογενής βουλιμία

Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ψυχογενούς βουλιμίας;

Το βασικό χαρακτηριστικό της ψυχογενούς βουλιμίας είναι τα υπερφαγικά επεισόδια, τα οποία εναλλάσσονται με αντισταθμιστικές συμπεριφορές, που έχουν σαν στόχο να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης τροφής. Έτσι, οι ασθενείς με συμπτώματα βουλιμίας διατηρούν συνήθως φυσιολογικό βάρος. Η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται είναι εξαιρετικά μεγάλη και συνοδεύεται από την αίσθηση απώλειας ελέγχου. Τα βουλιμικά επεισόδια συχνά προετοιμάζονται με την επίσκεψη σε κατάστημα τροφίμων.  Η υπερφαγία ακολουθείται από αυτοπροκαλούμενους εμετούς, κατάχρηση καθαρτικών ή διουρητικών, υπερβολική άσκηση ή αποχή από το φαγητό. Το άτομο βιώνει μια έντονη αίσθηση μειονεκτικότητας και αποτυχίας, καθώς και ενοχές. Σε πολλές περιπτώσεις  μπορεί να πυροδοτηθούν και άλλα συναισθήματα ή τραύματα από το παρελθόν του ατόμου, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να έχουν το ρόλο της διαχείρισης ή εκτόνωσης της έντασης. Με άλλα λόγια, ενώ αναφέρεται ότι το άτομο με βουλιμία φοβάται το πάχος, συχνά εντοπίζονται προβλήματα στη σχέση με τον εαυτό και τους άλλους, τα οποία συνδέονται με τα συμπτώματα της βουλιμίας.   

Η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας

Από τι χαρακτηρίζεται η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας;

Η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας χαρακτηρίζεται, όπως και η βουλιμία, από τα επεισόδια υπερφαγίας. Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου, το άτομο καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού, έχοντας την αίσθηση απώλειας του ελέγχου. Το συναίσθημα που περιγράφεται είναι ότι το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή δεν μπορεί να ελέγξει την ποσότητα του φαγητού. Σε αντίθεση με τη βουλιμία, το άτομο δεν καταφεύγει σε αντισταθμιστικές συμπεριφορές και έτσι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει αυξημένο σωματικό βάρος.

Οι πάσχοντες από διαταραχές πρόσληψης τροφής και οι οικογένειές τους

Σκέψεις και άλλα

Οι πάσχοντες από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής υποφέρουν καθημερινά από τις ανησυχίες γύρω από το φαγητό, από τον φόβο αύξησης του βάρους τους, από τη δυσφορία ή και την ντροπή για το σώμα τους. Η διαταραγμένη σχέση τους με το φαγητό και η δυσφορία με την εικόνα του σώματός τους επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής τους: εργασιακό, οικογενειακό, κοινωνικό, προσωπικό. Η διαταραχή όσο εγκαθίσταται τόσο μεγαλώνει και παγιδεύει τον πάσχοντα σε μια ζωή περιορισμένη, φοβισμένη, μοναχική και μελαγχολική. Οι πάσχοντες, παρόλο που θέλουν να γίνουν καλά, συνήθως καθυστερούν την απόφαση για βοήθεια, λόγω της ντροπής και της ενοχής που βιώνουν για αυτό που τους συμβαίνει. Αλλά, ακόμα και όταν βρουν το θάρρος να ζητήσουν βοήθεια, οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ. Ο φόβος τους να αποχωριστούν τα συμπτώματα της διαταραχής και η επιθυμία τους να ζήσουν ελεύθεροι από αυτά συγκρούονται και δημιουργούν έντονη αμφιθυμία προς τη θεραπεία. Σε αυτό το σημείο, η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία της θεραπευτικής ομάδας που θα πλαισιώσει τον πάσχοντα είναι καίριας σημασίας για να τον βοηθήσει να επεξεργαστεί τα αμφιθυμικά συναισθήματα και να προχωρήσει προς την ίαση. Η διαδρομή προς την ίαση, όμως, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια και πολλή υπομονή από θεραπευτές και πάσχοντες. Τα συμπτώματα της διαταραχής είναι, σε γενικές γραμμές, κοινά στους πάσχοντες. Η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά, όμως, είναι πολύ ξεχωριστή για τον καθένα. Η θεραπεία θα χρειαστεί να εστιαστεί στην προσωπική σημασία που έχει για τον καθένα η διαταραχή, προκειμένου να δοθεί νόημα και διέξοδος από αυτήν.

Η οικογένεια του πάσχοντα υποφέρει μαζί του. Βλέπει έναν άνθρωπο να βασανίζεται και νιώθει ανήμπορη μπροστά στη διαταραχή. Η οικογένεια προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά δεν ξέρει τον τρόπο, φοβάται και τελικά απελπίζεται. Ο ρόλος της οικογένειας, ειδικά όταν αφορά οικογένεια με έφηβο παιδί, μπορεί να είναι καταλυτικός στην βοήθεια για ανάρρωση. Οι οικογένειες εφήβων πασχόντων θα χρειαστεί να έχουν ενεργό ρόλο στην θεραπεία του παιδιού τους και για αυτό χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση από ειδικούς. Οι οικογένειες ενηλίκων πασχόντων, επίσης, μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη από τη θεραπευτική ομάδα και ενημέρωση για την κατάλληλη στάση απέναντι στο πάσχον μέλος και τη διαταραχή.

Οι ΔΠΤ μπορεί να διαλύσουν ζωές και οικογένειες, αλλά η έγκαιρη και εξειδικευμένη παρέμβαση, από έμπειρους και εκπαιδευμένους θεραπευτές μπορεί να λυτρώσει τον πάσχοντα από το μαρτύριο της διαταραχής και να τον οδηγήσει σε μια ζωή με προσωπικό νόημα για τον ίδιο.

Image

Κέντρο Ημέρας "Διάθεση" Αθήνας

Διεύθυνση: Ρουσοπούλου 11, Κηφισιά       

Τηλεφωνο: 211 0016803

Εmail: diathesi.ath@epapsy.gr

Ωρες λειτουργιας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00

Κέντρο Ημέρας "Διάθεση" Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Θουκυδίδου και Γ. Σουρή 10, Καλαμαριά

Τηλέφωνο: 23140 71600

Email: diathesi.thess@epapsy.gr

Ωρες λειτουργιας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00