• info@dia-thesi.gr

Τα ιδρυτικα μελη

Μαρία Κούντζα
ψυχίατρος- ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαρία Κούντζα είναι ψυχίατρος- ψυχοkountzaθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Σπούδασε Ιατρική στο Α.Π.Θ και τον Μάρτιο του 2018 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. , με θέμα διατριβής: «Συννόσηση της ψυχογενούς ανορεξίας με άλλες ψυχιατρικές παθήσεις: Συγκριτική μελέτη σε δείγμα ελληνικού και γαλλικού πληθυσμού».

Από τον Οκτώβριο του 2005 έως και τον Ιανουάριο του 2008, εργάστηκε ως ψυχίατρος στο Παρίσι, στην ειδική Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, στο Institut national Marcel Rivière de la MGEN (Hôpital de La Verrière, France). Κατά τη διάρκεια της τετραετούς παραμονής της στο Παρίσι (2004-2008), παρακολούθησε κύκλους ψυχαναλυτικών σεμιναρίων στη Société Psychanalytique de Paris (SPP) και στο Centre de psychanalyse et de psychothérapie  “Evelyne et Jean Kestemberg”, όπως επίσης και το εξειδικευμένο σεμινάριο για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στο Institut Mutualiste Montsouris (IMM), στο τμήμα του Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Ph. Jeammet.

Με την επάνοδό της στην Ελλάδα (Αθήνα), υπήρξε εξωτερική επιστημονική συνεργάτης στο ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο (2008-2014). Εργάστηκε ως ψυχίατρος στο Κέντρο Ημέρας ΑΝΑΣΑ (για τη διάγνωση και τη θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής), από την έναρξη της λειτουργίας του τον Οκτώβριο του 2008, και διετέλεσε Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας, από τον Φεβρουάριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2019. Από τον Απρίλιο του 2009, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια, μετά από πρόσκληση του Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής Στ. Στυλιανίδη, πραγματοποιεί διαλέξεις για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα» στο τμήμα Ψυχολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διοργανώσει σεμινάρια και στρογγυλές τράπεζες σε πανελλήνια ψυχιατρικά συνέδρια, με θέμα τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συγγράμματα, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πλήθος ενημερωτικών ημερίδων για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής σε σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και συλλόγους γονέων.

Η ιδέα για τη συγκρότηση ενός χώρου εξειδικευμένης διεπιστημονικής συνεργασίας και κλινικής προσφοράς και η διεργασία που ξεκίνησε έκτοτε, απέδωσε τους πρώτους χειροπιαστούς καρπούς με την ίδρυση της Α.Μ.Κ.Ε "Με νέα ΔιάΘεση", για τη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής, στην οποία έχει οριστεί πρόεδρος.

Χριστίνα Βαλλιανάτου
συμβουλευτική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια

valΗ Χριστίνα Βαλλιανάτου είναι συμβουλευτική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια. Ολοκλήρωσε το 1997 τις σπουδές της στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Cardiff και το 2000 το διδακτορικό της στη συμβουλευτική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Surrey της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει ειδικευτεί στην εποπτεία (diploma in supervision) από το Metanoia Institute στο Λονδίνο και στη θεραπεία σχημάτων από το Schema Therapy Institute της Νέας Υόρκης. Έχει επίσης εκπαιδευτεί στο EMDR από το Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Μεγάλη Βρετανία έχει συμμετάσχει σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζονταν στην αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία για διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Έχει πολυετή πείρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει εργαστεί έως το 2007 ως ψυχολόγος σε εξειδικευμένη μονάδα διαταραχών πρόσληψης τροφής, στο νοσοκομείο St Ann’s στο Λονδίνο. Οι αρμοδιότητες της συμπεριελάμβαναν ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, εποπτεία σε ψυχολόγους και άλλες ειδικότητες που εργάζονταν στην μονάδα και συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Οι έρευνες αυτές επικεντρώνονταν σε διαπολιτισμικά θέματα σε σχέση με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, καθώς και στους παράγοντες που επηρεάζουν τους/τις ασθενείς και τους οδηγούν να εγκαταλείψουν πρόωρα τη θεραπεία. Οι έρευνες αυτές έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν παρουσιασθεί σε πανελλήνια και παγκόσμια συνέδρια.  

Με την επιστροφή της στην Αθήνα, ασκεί το επάγγελμα της ψυχολόγου ιδιωτικά, ενώ παράλληλα έχει διδάξει σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Οι τομείς διδασκαλίας της έχουν μεταξύ άλλων εστιαστεί στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, στη διαπολιτισμική ψυχοθεραπεία και στη θεραπεία σχημάτων. Έχει επίσης εργαστεί ως επόπτρια εκπαιδευόμενων ψυχολόγων-ψυχοθεραπευτών σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. 

Δάφνη Καραπαύλου
κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

dafniΗ Δάφνη Καραπαύλου είναι Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια. Αποφοίτησε το 2005 από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2007 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές στην Ψυχολογία της Υγείας στο University of Bath στην Αγγλία. Το 2021 ανακυρήχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία στο 4ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στη θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο 2ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς σε συνεργασία με την Α' Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2010 εκπαιδεύτηκε στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία στην Αμερική. Το 2020 ολοκλήρωσε το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Οικογενειακή Θεραπεία στο Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Από το 2009 ξεκίνησε να εργάζεται εθελοντικά στη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έγινε επίσημη Επιστημονική Συνεργάτης της Μονάδας και εργάστηκε ως ατομική θεραπεύτρια στο ενδονοσοκομειακό πρόγραμμα καθώς και στο πρόγραμμα εξωνοσοκομειακής παρακολούθησης. Από το 2010 εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος. Από το 2016 έως το 2020 υπήρξε μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Ημέρας ΑΝΑΣΑ για τη Διάγνωση και Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Το 2020 αποφάσισε να μετακομίσει στην πόλη καταγωγής της, το Ναύπλιο, όπου διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ψυχολόγου. 

Έχει εκδόσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία που σχετίζονται με τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και τη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία. Έχει εκπαιδευτική και διδακτική εμπειρία σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης, κυρίως στους δύο παραπάνω τομείς ενδιαφέροντος. Από το 2016 είναι εκπαιδεύτρια στα Προγράμματα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών – e-learning.

Μαρία Χριστοπούλου
κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

xristopoulou inΗ Χριστοπούλου Μαρία είναι κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος ( Αριθμός άδειας: 5799) με εξειδίκευση στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity). Επιπλέον έχει πάρει μέρος στο διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διαμορφώνοντας Συστημική προσέγγιση» του ΑΚΜΑ (Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης Ανθρώπου). Πρόσφατα ολοκλήρωσε δύο ακόμη κύκλους επιμορφώσεων στο Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συμπεριφοράς, που αφορούν την καλλιέργεια του συμπονετικού νου για επαγγελματίες υγείας, καθώς και την ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας-αυτεπίγνωσης (Mindfulness).

Η προσέγγιση της διαισθητικής διατροφής που ακολουθεί έχει στόχο την εκπαίδευση και τροποποίηση συμπεριφοράς για σωματική, νοητική και ψυχική υγεία. Από το 2017 είναι εξωτερική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.), μέλος της μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής και Συννοσηρότητας, και έχει συνεργαστεί για 10 χρόνια με το Κέντρο Ημέρας «Ανάσα». Στο παρελθόν συνεργάστηκε με το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν και το νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων & του δικτύου Attachment Parenting Hellas, που αφορά τη θετική διαπαιδαγώγηση. Προσφέρει εθελοντική εργασία στο Σπίτι του Μάνα (φιλανθρωπικός οργανισμός για την υποστήριξη γυναικών με καρκίνο του μαστού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής γυναικολογικό καρκίνο).

Πιστεύοντας στην αξία της δια βίου μάθησης, στην παρούσα περίοδο εκπαιδεύεται στην Εφαρμοσμένη Συμβουλευτική από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής.

Image

Κέντρο Ημέρας "Διάθεση" Αθήνας

Διεύθυνση: Ρουσοπούλου 11, Κηφισιά       

Τηλεφωνο: 211 0016803

Εmail: diathesi.ath@epapsy.gr

Ωρες λειτουργιας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00

Κέντρο Ημέρας "Διάθεση" Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Θουκυδίδου και Γ. Σουρή 10, Καλαμαριά

Τηλέφωνο: 23140 71600

Email: diathesi.thess@epapsy.gr

Ωρες λειτουργιας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00