Κέντρα Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής «Διάθεση»
Έχοντας ως προτεραιότητα τη στήριξη και τη θεραπεία του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού πασχόντων από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, καθώς και των οικογενειών τους, η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) και η Α.Μ.Κ.Ε. «Με Νέα ΔιάΘεση» ξεκίνησαν τη λειτουργία δύο εξειδικευμένων Κέντρων Ημέρας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η μεγάλη εμπειρία της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στην παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής φροντίδας, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία της ΑΜΚΕ «Με Νέα Διάθεση» στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, δημιουργούν έναν μοναδικό συγκερασμό δυνάμεων για την υλοποίηση και λειτουργία των δύο αυτών νέων Κέντρων Ημέρας, όπου ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας παρέχουν την πολυδιάστατη φροντίδα που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, καθώς και οι οικογένειες τους.
Οι νέες αυτές δομές συνιστούν πρότυπες εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι οποίες στελεχώνονται από μία πολυκλαδική ομάδα ειδικών υγείας , με τις παρακάτω ειδικότητες:
- Ψυχίατρος
- Παιδοψυχίατρος
- Ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές
- Γενικός ιατρός
- Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
- Εξειδικευμένοι ειδικοί θεραπευτές
Τα Κέντρα Ημέρας «Διάθεση» προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά, έφηβους και νέους, ηλικίες στις οποίες εμφανίζονται συνήθως για πρώτη φορά οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, αλλά και σε ενήλικες, καθώς και στις οικογένειες τους. Στον πυρήνα των παρεχόμενων υπηρεσιών συμπεριλαμβάνονται:
Η αρχική ψυχιατρική/παιδοψυχιατρική διαγνωστική αξιολόγηση είναι μια από τις βασικές υπηρεσίες των Κ.Η «Διάθεση», καθώς με γνώμονα αυτήν, συζητιέται και οργανώνεται από την κλινική θεραπευτική ομάδα το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, που προτείνεται στον ωφελούμενο.
Ανάλογα με το θεραπευτικό πλάνο, παρέχεται η δυνατότητα και για ψυχιατρική/παιδοψυχιατρική παρακολούθηση του ωφελούμενου.
Σημαντικός στόχος των δύο Κέντρων αποτελεί και η διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, καθώς και η απρόσκοπτη συνεργασία με τις υπάρχουσες δομές υγείας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας και η ολοκληρωμένη στήριξη και θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.
Πέρα από το θεραπευτικό τους έργο, τα Κέντρα Ημέρας προωθούν τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινότητα, διενεργώντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, οι οποίες αποτελούν αναγκαίες παρεμβάσεις για την πρόληψη και την έγκαιρη πρόσβαση στη θεραπεία των πασχόντων.
Επιπρόσθετα, λειτουργούν και ως φορείς εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας, ενώ ταυτόχρονα, η ερευνητική εργασία και η παραγωγή επιστημονικού έργου αποτελούν διαρκή μέριμνα της επιστημονικής τους ομάδας.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.