• info@dia-thesi.gr

Τα νεα μας

Με νέα ΔιάΘεση: η πρώτη της δράση

Η δομή του συγκεκριμένου σεμιναρίου συγκροτήθηκε με γνώμονα μερικές διαπιστώσεις και υποθέσεις, που θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην κλινική ψυχοπαθολογία. Τα θορυβώδη (ψυχικά και σωματικά) συμπτώματά τους, η συσχέτισή τους με τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα, καθώς και το γεγονός ότι προσβάλλουν κυρίως εφήβους και νεαρούς ενηλίκους και επομένως επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας συνολικά και πρωτίστως των ειδικών ψυχικής υγείας. Άλλωστε, λόγω της αυξανόμενης επίπτωσής τους στον γενικό πληθυσμό, οι ειδικοί ψυχικής υγείας θα καλούνται όλο και συχνότερα να φροντίσουν πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές. Η μετάδοση, λοιπόν, της εξειδικευμένης γνώσης και της αντίστοιχης κλινικής εμπειρίας, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε πολλούς κλινικούς, ακόμα και σε όσους δεν επιθυμούν εκ των προτέρων να εξειδικευτούν στη θεραπεία των συγκεκριμένων διαταραχών.
  • Με δεδομένη την χρονιότητα , τη σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τις ΔΠΤ, η εμβάθυνση στην ψυχοπαθολογία τους αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση των συμπτωμάτων, την ουσιαστικότερη προσέγγιση του πάσχοντα και την αποτελεσματικότερη διαμόρφωση του θεραπευτικού πλάνου. Παράλληλα, οι ματαιώσεις που βιώνουν συχνά και οι ίδιοι οι θεραπευτές, κατά τη θεραπευτική συνεργασία τους με τους πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές, καθιστά πολύτιμη τη δυνατότητα του κλινικού μοιράσματος και της επεξεργασίας, στα πλαίσια μιας ομάδας εργασίας.
  • Τέλος, αν υποθέσουμε πως η εποχή μας δοκιμάζει και αναζητά την προοπτική πιο συνθετικών επιστημονικών και κλινικών προσεγγίσεων, η ψυχοπαθολογία των ΔΠΤ μας εξωθεί άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση. Τόσο σε επίπεδο διεπιστημονικότητας (καθώς είναι γνωστό πως για την αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής απαιτείται η άμεση συνεργασία όχι μόνον ειδικών από τον χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά και ειδικών υγείας από διαφορετικούς κλάδους, όπως οι διατροφολόγοι ή οι παθολόγοι), όσο και σε επίπεδο ψυχοθεραπευτικών σχολών. Αυτήν την αντίληψη υπηρετεί η συμπερίληψη στο ίδιο σεμινάριο της ψυχαναλυτικής, της γνωσιακής και της συστημικής θεωρητικοποίησης και κλινικής οπτικής.

Η σκέψη μας για τη σπουδαιότητα των επιστημονικών συνεργασιών, προκειμένου ο επιστημονικός διάλογος να ανθίσει και να διευρύνει τους ορίζοντές του, βρήκε πρόσφορο έδαφος στο φιλόξενο περιβάλλον της Ε.Π.Α.Ψ.Υ, την οποία και ευχαριστούμε για την αγαστή συνεργασία και την υποστήριξη.

Η ανταπόκριση των συναδέρφων στην πρώτη εκπαιδευτική δράση της ΔιάΘεσης μάς γεμίζει με χαρά και ευθύνη και προοιωνίζει έναν γόνιμο, θεωρητικό και κλινικό, διάλογο.  

                                                                                               Δρ. Μαρία Κούντζα

                                                                                               Ψυχίατρος, MD, PhD

                                                                                               Πρόεδρος Α.Μ.Κ.Ε «Με νέα ΔιάΘεση»


Εκτύπωση   Email
Image

Κέντρο Ημέρας "Διάθεση" Αθήνας

Διεύθυνση: Ρουσοπούλου 11, Κηφισιά       

Τηλεφωνο: 211 0016803

Εmail: diathesi.ath@epapsy.gr

Ωρες λειτουργιας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00

Κέντρο Ημέρας "Διάθεση" Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Θουκυδίδου και Γ. Σουρή 10, Καλαμαριά

Τηλέφωνο: 23140 71600

Email: diathesi.thess@epapsy.gr

Ωρες λειτουργιας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00