• info@dia-thesi.gr

Τα νεα μας

Ο Πάνος της φωτογραφίας

Ο Πάνος είναι τριάντα εφτά ετών και μαζί με τη γυναίκα του πριν από ενάμιση χρόνο απέκτησαν ένα αγοράκι. Ο μικρός γεννήθηκε άνοιξη και έτσι δεν κατάφεραν καθόλου να χαλαρώσουν το περσινό καλοκαίρι, φέτος όμως οι γονείς του Πάνου τους παραχώρησαν το εξοχικό τους, για να περάσουν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Στο δωμάτιο που ετοίμασαν για να μείνουν υπήρχαν πολλά αναμνηστικά των παιδικών του χρόνων, φωτογραφίες , μετάλλια από συμμετοχές και πολλές κορνίζες στον τοίχο. « Μα ποιο είναι αυτό το στρουμπουλό κατσουφιασμένο παιδάκι; » , τον ρωτά περιπαιχτικά η γυναίκα του, παρατηρώντας μια φωτογραφία του όταν ήταν δέκα χρόνων. Ο Πάνος την κοιτά σιωπηλός για λίγο, «εγώ» , της απαντά.

Η απορία και το χαμόγελο της γυναίκας του τον έκαναν να νιώσει άβολα, όπως παλιά, ή μάλλον όπως πάντα, όταν ακούει σχόλια για το βάρος του. Ο Πάνος διατηρεί εδώ και λίγα χρόνια ένα φροντισμένο και καλογυμνασμένο σώμα. Για να το πετύχει, γυμνάζεται σταθερά μετά τη δουλειά, για δύο ώρες, τέσσερις φορές την εβδομάδα, ακολουθώντας ένα σκληρό και απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης. Φροντίζει, επίσης, η διατροφή του να είναι πολύ υγιεινή και δεν ξεφεύγει ποτέ από το πρόγραμμα. Το μόνο που επιτρέπει στον εαυτό του είναι να φάει μια φορά την εβδομάδα κάτι απαγορευμένο και λιπαρό, σε πολύ μεγάλη ποσότητα και να το συνοδέψει με γλυκό. Ακόμα όμως και αυτή η απόλαυση είναι υπολογισμένη και συμβαίνει πάντα και μόνο την Κυριακή.

Μετά από την έλευση του γιου τους, ειδικά το πρώτο κουραστικό διάστημα, η γυναίκα του πολλές φορές του ζητούσε να την βοηθά με το παιδί παραπάνω. Για εκείνον ήταν, ωστόσο, αδιαπραγμάτευτο πως θα πηγαίνει στο γυμναστήριό του. Κατέληγαν να διαφωνούν για αυτό, και κάποιες φορές η γυναίκα του αναρωτιόταν φωναχτά και με ένταση ποιο είναι τελικά το πραγματικό μωρό της οικογένειας.

Πριν από αρκετά χρόνια, ο Πάνος ήταν όντως ένα στρουμπουλό παιδάκι, που απολάμβανε το φαγητό, όμως το βάρος του άρχισε από το Γυμνάσιο να γίνεται το μεγάλο εμπόδιο στις σχέσεις με τους συμμαθητές του. Συνεχώς τον κορόϊδευαν, με διάφορα κοσμητικά επίθετα, για το σώμα του και την εμφάνιση του. Όσες προσπάθειες και αν έκανε τότε για να χάσει βάρος και να γυμναστεί, κατέληγαν σε συμπεριφορές ακόμα μεγαλύτερης κατανάλωσης τροφής, σαν παρηγοριά ή μπορεί και σαν ένα είδος τιμωρίας. ‘Ήταν ένας φαύλος κύκλος από όπου δεν μπορούσε να βγει. Θυμάται να νιώθει απροστάτευτος στα σχόλια των συμμαθητών του και τόσο μόνος, σαν μέσα σε ένα μεγάλο κενό. Δεν κατάφερε να το μοιραστεί ποτέ με τους γονείς του, πίστευε πως θα τον πίεζαν είτε να κάνει στερητικές  δίαιτες είτε να έρθει σε ρήξη με τους φίλους του, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Μετά το τέλος του Πανεπιστημίου, εξαφανίστηκε από όλους και αποφάσισε να αλλάξει δραστικά. Δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του ούτε στιγμή να χαλαρώσει και να εγκαταλείψει το πρόγραμμα με την διατροφή και την άσκηση. Έτσι θα έκανε μια νέα αρχή και θα έδιωχνε από πάνω του όχι μόνο τα περιττά κιλά, αλλά και τα συναισθήματα που τον βάρυναν.  Και πράγματι, αν κάποιος από τους παλιούς του φίλους τον έβλεπε στον δρόμο σήμερα, δεν θα τον αναγνώριζε , όπως δεν τον αναγνώρισε και η γυναικά του στη φωτογραφία. Δυο διαφορετικοί άνθρωποι στο ίδιο σώμα.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως η απόλυτη πειθαρχία των τελευταίων ετών δοκιμάστηκε, όταν ξαφνικά έχασε τη δουλειά του, μια υψηλόβαθμη θέση με απολαβές που τον ικανοποιούσαν, στην οποία είχε επενδύσει αρκετά. Τότε, για ένα μεγάλο διάστημα, δεν πρόσεχε καθόλου. Άρχισε και πάλι να καταφεύγει για παρηγοριά στο ανεξέλεγκτο φαγητό, που όμως τον έκανε να νιώθει ακόμα πιο μεγάλη ντροπή. Βρήκε έτσι τη λύση της αποβολής των όσων είχε καταναλώσει λίγο πιο πριν, λύση μαγική κατά μια έννοια, αλλά τελικά επίπονη και αναποτελεσματική.

Όταν προέκυψε η προοπτική να ξαναβρεί μια θέση εργασίας υψηλών αποδοχών, ξεκίνησε εκ νέου το αυστηρό πρόγραμμα. Πέραν του πολύ καλού του βιογραφικού, θεωρούσε απαραίτητο να επιδείξει και μια άρτια εικόνα, θα έπρεπε να εμφανιστεί αδύνατος και γυμνασμένος. Κατάφερε τελικά να πάρει την θέση και την πρώτη κιόλας εβδομάδα στη δουλειά γνώρισε και την σύζυγο του. Απρόσμενη συγκυρία, από τις λίγες που αποτιμά θετικά.

Και να που τώρα, έρχεται ένα άλλο απρόσμενο ξάφνιασμα, από μια παλιά ξεχασμένη φωτογραφία στο εξοχικό. Το αγοράκι του τότε ξεπετάγεται στην μνήμη του, ολοζώντανο. Θα έχει, άραγε, τον χρόνο και τη διάθεση ο Πάνος να ακούσει αυτό που θέλει να του πει;

*Την ιστορία του Πάνου συνέθεσε, με μια εικόνα και με τα λόγια που την αφηγούνται, η ομάδα της Νέας Διάθεσης.

 


Εκτύπωση   Email
Image

Κέντρο Ημέρας "Διάθεση" Αθήνας

Διεύθυνση: Ρουσοπούλου 11, Κηφισιά       

Τηλεφωνο: 211 0016803

Εmail: diathesi.ath@epapsy.gr

Ωρες λειτουργιας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00

Κέντρο Ημέρας "Διάθεση" Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Θουκυδίδου και Γ. Σουρή 10, Καλαμαριά

Τηλέφωνο: 23140 71600

Email: diathesi.thess@epapsy.gr

Ωρες λειτουργιας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00